Çin Dili ve Edebiyatı Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

TAKİP ET

Günümüzde giderek daha çok insan Çin Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu iş olanakları hakkında daha fazla araştırma yapmaktadır. Bunun temel sebebi ise Çince'nin günümüzde iş dünyasında aranan diller arasında yer almaya başlamasıdır.

Çin Dili ve Edebiyatı Mezunu İş Olanakları Nelerdir? 

Günümüzde giderek daha çok insan Çin Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu iş olanakları hakkında daha fazla araştırma yapmaktadır. Bunun temel sebebi ise Çince’nin günümüzde iş dünyasında aranan diller arasında yer almaya başlamasıdır.

Üniversitelerde Çin Dili ve Edebiyatı bölümü 4 yıllık eğitim veren lisans programlarıdır. Bu bölümde okumak isteyenler üniversite sınavında yabancı dil sınavına girerek aldıkları puan sonucunda Çin Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edebilmektedir. Üniversitelerde alınan bu eğitimde bölüm öğrencileri Çin dilini öğrenmenin yanı sıra, Çin edebiyatı hakkında detaylı bir eğitim alırlar. Bunun yanı sıra Çin kültürüne dair kapsamlı bir eğitimin verilmesi sonucunda bölümü başarı ile bitiren öğrenciler; Çin dili, edebiyatı ve kültürünü kapsamlı bir şekilde edinmiş, bir diğer ifadeyle öğrenmiş olur.

Çin Dili ve Edebiyatı Mezunlarının İş Alanları

Üniversitelerin bu bölümünü bitirmeyi düşünenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de Çin Dili ve Edebiyatı mezunu ne iş yapar? sorusudur. Çin Dili ve Edebiyatı bölümünü başarıyla tamamlayıp mezun olan kişiler için iş olanakları hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektöre dahil kuruluş ya da işletmelerde karşılarına çıkmaktadır. Çin Dili ve Edebiyatı mezunlarının iş olanaklarını genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:

Çince Turist Rehberliği yapmak

Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili biriminde çalışmak

Hazine ve Ticaret Müsteşarlığı’nın ilgili biriminde çalışmak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili biriminde çalışmak

Milli Kütüphane’de çalışmak

Özel sektöre bağlı şirketlerde Çince tercümanlık yapmak

Özel sektöre bağlı şirketlerde Çince danışmanlık yapmak

Ticaret Odaları’nda çalışmak

Türk Hava Yolları’nda çalışmak

Bu bölüm mezunlarının görev tanımında şunlar yer almaktadır:

Uluslararası ticaret  faaliyeti olan kuruluşlar için Çince tercümanlık ya da danışmanlık yapmak

Çin kültürüne dair eser ve edebi araştırmalar yapmak

Çin Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu ne kadar maaş alır? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Ancak Çin Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu iş olanakları oldukça fazladır. İlginiz varsa bu bölümü bitirerek çalışma hayatına başlamanız mümkündür.

çin dili ve edebiyatı taban puanları çin dili ve edebiyatı çin dili ve edebiyatı sıralama çin dili ve edebiyatı maaşları çin dili ve edebiyatı okumak Çin Dili ve Edebiyatı Mezunu İş Olanakları Nelerdir? Çin Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu iş olanakları Çi