Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası Nedir?

TAKİP ET

Mesleki çalışmalar esnasında oluşabilecek eksik ya da yanlış işlemler karşısında zorunlu mesleki sorumluluk sigortası devreye girebilmektedir. Yapılan bu yanlış işlemler karşısında ödenmesi istenen yasal tazminatlara karşılık olarak bu sigorta kişileri koruyabilmektedir. Avrupa Birliği uygulamalarıyla yasal düzenlemeler yapılarak bazı meslekler için bu sigorta türü zorunlu hale getirilmiştir.

Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası Nedir?

Mesleki çalışmalar esnasında oluşabilecek eksik ya da yanlış işlemler karşısında zorunlu mesleki sorumluluk sigortası devreye girebilmektedir. Yapılan bu yanlış işlemler karşısında ödenmesi istenen yasal tazminatlara karşılık olarak bu sigorta kişileri koruyabilmektedir. Avrupa Birliği uygulamalarıyla yasal düzenlemeler yapılarak bazı meslekler için bu sigorta türü zorunlu hale getirilmiştir. Mesleki zorunluluk sigortası kişinin sunmuş olduğu ve belirttiği mesleki faaliyetler için geçerli olmaktadır. Hatta isteyen insanlar yurtdışında yürütülecek olan mesleki faaliyetler için de bu sigortayı kullanabilirler.

Mesleki Sorumluluk  Sigortasından Hangi Meslekler Faydalanır?

Mesleki sorumluluk sigortası farklı oda ve birliklerde mesleki kuruluşlara üyeliği bulunan meslekler için geçerli olmaktadır. Bu durumda mesleki sorumluluk sigortasından hangi meslekler faydalanır? Sorusu önemli olmaktadır. İşyeri ya da meslek sahibi olanların poliçe dahilindeki zararlarda ödemek zorunda oldukları mali tazmin sorumluluğu üstlenilmektedir. Böylece risk kaygısı olmaksızın işlerini yürütebilme imkanı da tanınmaktadır. Kamu ya da özel sağlık kuruluşlarında veya kendi muayenehanesinde çalışan tüm doktorlar ve bu alandaki uzman kişiler sorumluluk sigortası yaptırılması zorunlu olmaktadır. Bu sigortadan faydalanabilecek olan meslekler ise şunlardır:

Serbest muhasebeciler, avukatlar, mühendisler, mimarlar, yönetim danışmanları, seyahat acenteleri, medya çalışanları, bilgi işlem ve programlama, çeviri büroları, insan kaynakları, destek hizmetleri, çağrı merkezleri, ekspertiz hizmetleri faydalanabilmektedir. Mesleki sorumluluk sigortası kapsamında olan hizmetler ise ihmal sonucunda görevin aksatılması, hata ya da yanlış beyanda bulunulması, yanıltıcı şekilde beyan verme, gizliliğin ihlal edilmesi gibi durumlarda sigorta alınmaktadır.

Mesleki Sorumluluk Sigortası Ne İşe Yarar?

Bu sigorta sayesinde farklı sektörlerde faaliyet göstermekte olan birçok kişi sigorta kapsamında yer alabilmektedir. Mesleki sorumluluk sigortası ne işe yarar? sorusu için de kişiler istemeden de olsa en ufak bir kazaya karışırsa bu durumda sigortadan faydalanabilir. Bazen kişiler sizin yüzünüzden hem maddi hem de manevi olarak zarar görebileceği için mesleki sorumluluk sigortası bu kaza sonucunda oluşabilecek zararı karşılamaktadır.

Bazı sorumluluk sigortaları yasalarla zorunlu tutulduğu için zorunlu mesleki sorumluluk sigortası olarak adlandırılarak kişilerin almaları gerekli görülmüştür. Bu da tamamen kişilerin avantajınadır.

memurol zorunlu mesleki sorumluluk sigortası zorunlu mesleki sorumluluk sigortası nedir zorunlu mesleki sorumluluk sigortası sorgulama zorunlu mesleki sorumluluk sigortası ziraat bankası zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yönetmelik mesleki sorumluluk s