Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenler Arasındaki Farklar (Detaylı Anlatım) - 2023

TAKİP ET

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki farklılıklar. Bakınız kısa kısa derlenmiş hali. Elbetteki uzun uzun açıklamaları var. Fakat bunlar bile durumun vehametini anlamaya yeterlidir. Peki Neden Toplu Sözleşme Masasında Yetkili Sendika Bu Konuları Görmezden Geliyor?

-Sosyal Güvence-

Sözleşmeli Öğretmen Sosyal Güvencesi: Sözleşmeli öğretmenler sosyal güvence hakkında SGK'ye bağlıdır.

Kadrolu Öğretmen Sosyal Güvencesi: Kadrolu öğretmenler sosyal güvence hakkında emekli sandığına bağlıdır.

 

-Başarı Belgesi ve Ödül-

Sözleşmeli Öğretmen Başarı Belgesi ve Ödül: Sözleşmeli öğretmenler yaptıkları projeler veya mesleki başarıları nedeniyle ödüllerden yararlanamazlar ve başarı belgesi alamazlar.

Kadrolu Öğretmen Başarı Belgesi ve Ödül: Kadrolu öğretmenler yaptıkları projeler veya mesleki başarıları nedeniyle ödüllerden yararlanabilir ve başarı belgesi alabilirler.
 

Eğitim-Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

Sözleşmeli Öğretmen Eğitim-Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği: Sözleşmeli öğretmenlerin öğretime hazırlık ödeneğinden SGK kesintisi yapılır.

Kadrolu Öğretmen Eğitim-Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği: Kadrolu öğretmenler öğretim yılına hazırlık ödeneğinden SGK kesintisi yoktur.
 

-Norm Kadro Fazlalığı-

Sözleşmeli Öğretmen Norm Kadro Fazlalığı: Sözleşmeli öğretmenlikte bir okulda norm kadro fazlası olma durumu var ise önce sözleşmeli öğretmen norm fazlası olur.

Kadrolu Öğretmen Norm Kadro Fazlalığı: Kadrolu öğretmenin norm kadro fazlası olma durumunda önceliği yoktur.
 

-Rapor Kesintisi-

Sözleşmeli Öğretmen Rapor Kesintisi: Sözleşmeli öğretmenin rapor alması durumunda maaşından 3 gün sonra kesinti yapılır. 

Kadrolu Öğretmen Rapor Kesintisi: Kadrolu öğretmenin rapor alması durumunda maaşından 7 gün sonra kesinti yapılır.
 

-Sağlık Özrü-

Sözleşmeli Öğretmen Sağlık Özrü: Sözleşmeli öğretmen yalnızca yılda bir kez sağlık özrü başvurusunda bulunabilir. Ayrıca sözleşmeli öğretmenlerin 1. dereceden engelli akrabaları için engellilik sağlık özrü bulunmamaktadır. Kadrolular için geçerli olan "Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını idame ettiremez" maddesi sözleşmelilerde geçerli değildir. Sözleşmelilerin kardeşlerine ve anne babasına vasi olma yoluyla sağlık özrü başvurusunda bulunma durumu da yoktur. Sözleşmeli öğretmenler için sağlık özrü mazereti ile yer değiştirmede yalnızca görev ilinde kendisinin veya 1. dereceden yakınının görev ilinde tedavisi yoktur ibaresi geçerlidir.

Kadrolu Öğretmen Sağlık Özrü: Kadrolu öğretmenler yılda iki kez sağlık özrü başvurusunda bulunabiliyor.
 

-Net Ek Ders Ücreti-

Sözleşmeli Öğretmen Net Ek Ders Ücreti: Sözleşmeli öğretmenlerde 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabi olmaya dayalı sosyal güvenlik prim kesintisi yapılır.

Kadrolu Öğretmen Net Ek Ders Ücreti: Kadrolu öğretmenlerde prim kesintisi mevcut değildir. 
 

-Yabancı Dil Tazminatı-

Sözleşmeli Öğretmen Yabancı Dil Tazminatı: Sözleşmeli öğretmenlerin yabancı dil tazminatı alma hakları yoktur. 

Kadrolu Öğretmen Yabancı Dil Tazminatı: Kadrolu öğretmenlerin yabancı dil tazminatı alma hakları vardır.
 

-Harcırah-

Sözleşmeli Öğretmen Harcırah: Sözleşmeli öğretmenlerde geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez.

Kadrolu Öğretmen Harcırah: Kadrolu öğretmenlerde harcırah kanunu kapsamında harcırah ödenir.
 

-Yöneticilik Görevi-

Sözleşmeli Öğretmen Yöneticilik Görevi: Sözleşmeli öğretmenler Eğitim Kurumlarına  yönetici olarak görevlendirilmez.

Kadrolu Öğretmen Yöneticilik Görevi: Kadrolu öğretmenler eğitim kurumlarına yönetici olarak görevlendirilme hakkı mevcuttur.
 

-Vergi Dilimi-

Sözleşmeli Öğretmen Vergi Dilimi: Sözleşmeli öğretmenlerde Tüm sözleşme ücreti, gelir vergisine tabidir.

Kadrolu Öğretmen Yöneticilik Görevi: Kadrolu öğretmenlerde sadece bazı maaş kalemleri gelir vergisine tabidir.
 

-Yurt Dışındaki Eğitim veya Görevlendirme-

Sözleşmeli Öğretmen Yurt Dışındaki Eğitim veya Görevlendirme: Sözleşmeli öğretmenlerde Yurt Dışında Eğitim veya Görevlendirme hakkı yoktur.

Kadrolu Öğretmen Yurt Dışındaki Eğitim veya Görevlendirme: Kadrolu öğretmenlerde Yurt Dışında Eğitim veya Görevlendirme hakkı vardır.
 

-İş Güvencesi-

Sözleşmeli Öğretmen İş Güvencesi: Sözleşmeli öğretmen, sözleşme süresinin sonunda sözleşmesi yenilenmemesi ihtimali (ve idare açısından sözleşme yenilememe tasarrufu) söz konusudur. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl ocak ayında yenilenmektedir. Yani Sigorta dâhil her sene çıkış-giriş işlemleri yapılmaktadır. Uzun süreli sözleşme yapılmamaktadır.

Kadrolu Öğretmen İş Güvencesi: Kadrolu öğretmenlikte disiplik hükümleri hariç görevine son verilemez.
 

-İsteğe Bağlı Yer Değişikliği-


Sözleşmeli Öğretmen İsteğe Bağlı Yer Değişikliği: Sözleşmeli öğretmenlerde 3 yıl sözleşmelilik ve akabinde 1 yıl kadrolu öğretmenlik süresi dahil toplam 4 yıl isteğe bağlı yer değişikliği hakkı mevcut değildir.

Kadrolu Öğretmen İsteğe Bağlı Yer Değişikliği: Kadrolu öğretmenlerde 3 yıl hizmet süresi sonunda isteğe bağlı yer değişikliği hakkı mevcuttur.
 

-Mazerete Bağlı Yer Değişikliği-

Sözleşmeli Öğretmen Mazere Bağlı Yer Değişikliği: Sadece eş durumu mazereti tanınmış durumda. Bu da her iki eşin sözleşmeli öğretmen olmasına bağlıdır.

Kadrolu Öğretmen İsteğe Bağlı Yer Değişikliği: Kadrolu öğretmene mazerete bağlı yer değişikliği hakkı eş, sağlık ve özel durumlara bağlı olarak diğer eş kamu personeli olmasa dahi tanınıyor.
 

-Kademe / Derece İlerlemesi-

Sözleşmeli Öğretmen Kademe / Derece İlerlemesi: Sözleşmeli öğretmenler kademe ve eş derece ilerlemesine tabi değildir.

Kadrolu Öğretmen Kademe / Derece İlerlemesi: Kadrolu öğretmenlikte kademe ve derece ilerlemesi verilir.
 

sözleşmeli ve kadrolu öğretmen arasındaki farklar sözleşmeli ve kadrolu öğretmen sözleşmeli ve kadrolu öğretmen farkı sözleşmeli ve kadrolu öğretmen maaş farkı kadrolu öğretmen nedir sözleşmeli öğretmen nedir sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ek ders ücreti