Sigortası Olmayan Esnaf Nasıl Emekli Olabilir?

TAKİP ET

Birçok esnaf iş hayatının ilk zamanlarda vergi kaydını yaptırmalarına rağmen sigortası olmayan esnaf nasıl emekli olabilir? Uzun zamandır sigortası bulunmayan esnaflar emeklilik yaşı geldiğinde bu soruna çözüm aramaya başlamaktadır. Böyle bir durumda esnaf olan kişiler için kolaylıklar sağlanmakta ve bunun için çözümler bulunmaktadır. Binlerce esnafın vergi ve oda kaydının bulunması halinde emekli olma yolları açılmaktadır.

Sigortası Olmayan Esnaf Nasıl Emekli Olabilir?

Birçok esnaf iş hayatının ilk zamanlarda vergi kaydını yaptırmalarına rağmen sigortası olmayan esnaf nasıl emekli olabilir? Uzun zamandır sigortası bulunmayan esnaflar emeklilik yaşı geldiğinde bu soruna çözüm aramaya başlamaktadır. Böyle bir durumda esnaf olan kişiler için kolaylıklar sağlanmakta ve bunun için çözümler bulunmaktadır. Binlerce esnafın vergi ve oda kaydının bulunması halinde emekli olma yolları açılmaktadır. Vergi kayıt tarihleri sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmekte ve esnaf ve sanatkarlara imkan tanınmaktadır. Fakat esnafların çoğu maddi imkansızlıklardan dolayı bunu yerine getirememişlerdir. Emekli yaşının geldiği esnaflar oda ve vergi kaydının dikkate alınmasıyla geriye dönük borçlanma sağlanmaktadır.

Aynı zamanda oda ve vergi kaydı bulunan ancak sigortalı olma niteliklerinin de uygun olması durumunda sigortalılık yılı mutlaka 2000’den önce başlamış olmalıdır. Eğer bu durumdaki 4 Ekim 2000 öncesini temel alan düzenleme yapılırsa sigortası olmayan esnafta emeklilik avantajı elde edebilmektedir.

Esnaf Vergi Kaydıyla Emekli Olunur Mu?

Geriye dönük olan borçlanma sayesinde esnaflar 8 yıl daha erken olacak şekilde emekli olabilmektedir. Şu ana kadar hiçbir şekilde Bağkur kaydı bulunmayan esnaflar vergi ve oda kaydı ile 1 Ekim 2008’den başlamak koşuluyla sigortalı olabilir. Yani bugün itibariyle yaklaşık olarak 2005 yılında vergi mükellefi olan kişi bugüne kadar Bağkur kayıt ve tescil yaptırmamışsa SGK’ya başvurması halinde 1 Ekim 2008’den itibaren sigortalı olarak görülebilir. Bu durumda esnaf vergi kaydıyla emekli olunur mu? Sorusunun yanıtı ise vet olmaktadır.

Esnaf İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999 sonrasında çalışma hayatına girmiş olan esnaf ve sanatkar için emeklilikte yaş şartı değişmiştir. Peki esnaf için emeklilik şartları nelerdir? 1999’dan sonraki koşullara göre erkeklerde 60 kadınlarda 58 yaş zorunluluğu esnaflar için de geçerli olmaktadır.

Esnaflar için çalışma günleri ve prim sayısının miktarı da oldukça belirleyici olmaktadır. Ayrıca esnaflar için de emeklilik konusunda yaş şartı gelmiş durumdadır. Bu yüzden sigortası olmayan esnaf nasıl emekli olabilir? Sorusunun yanıtı belirli şartlarının yerine getirilmesiyle mümkün olmaktadır.

 

 

esnaf sigorta primi esnafa sigorta desteği esnaf kurye sigorta esnafa sigorta prim desteği esnaf muafiyet belgesi sigorta vergiden muaf esnaf sigorta primi 2022 vergiden muaf esnaf sigorta primi esnaf sigorta emekli maaşı esnaf sigorta primi ne kadar 2022