SGK Gecikme Zammı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Bu makalemizde sizlere SGK gecikme zammı hesaplaması ile ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Öncelikle gecikme zammını hesaplamak için 2 farklı yöntem bulunuyor. Ay kesirleri ve tam ay olmak üzere iki şekilde hesaplanmaktadır.

SGK Gecikme Zammı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde sizlere SGK gecikme zammı hesaplaması ile ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Öncelikle gecikme zammını hesaplamak için 2 farklı yöntem bulunuyor. Ay kesirleri ve tam ay olmak üzere iki şekilde hesaplanmaktadır.

1. Ay kesirleri için gecikme zammı hesaplaması yapılırken günlük gecikme zammı oranı, gün sayısı ve gecikme zammı uygulanacak tutar çarpılmalıdır. Bu sayede gecikme zammı kolayca hesaplanabilir.

2. Tam aylar için gecikme zammı hesaplaması yapılırken aylık gecikme zammı oranı, ay sayısı ve gecikme zammı uygulanacak tutar çarpılmalıdır. Bu sayede gecikme zammı kolayca hesaplanabilir.

İnternet Üzerinden SGK Gecikme Zammı Nasıl Hesaplanır?

SGK'nın web sitesi üzerinden gecikme zammı hesaplaması yapılabilir. İnternet üzerinden SGK gecikme zammı nasıl yapılır? sorusunu çoğu kişi merak ediyor. Şimdi size vereceğimiz linke tıklayarak doğrudan gecikme zammı hesaplama sitesine yönlendirileceksiniz. Sizler de SGK gecikme zammını hesaplamak için https://uyg.sgk.gov.tr/geczam/ bu linke tıklayarak hesaplama yapabilirsiniz.

SGK Gecikme Zammı Oranı Nedir?

Gecikme zammı oranı aylık %1, 6 olarak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile bu oran yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden kaynaklı gecikme zammı oranı değişebilir. Gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı %1,6 olarak değiştirilmiştir. 30.12.2019 tarihinden itibaren SGK gecikme zammı oranı %1,6'dır.

SGK Gecikme Cezası Var Mı?

SGK gecikme zammı ve prim süresi tam olarak ödenmediğinde ceza söz konusu olabilir. Bir aylık sürede %10 ve daha sonraki ay için %2 gecikme zammı uygulanmaktadır. Ay kesirleri tam ay şeklinde hesaplanabilir. Gecikme zammı sadece prim alacak kişiler için uygulanır. Aynı zamanda tutarın zam da prim miktarı %20'yi geçmez.

01.12.1993 tarihinde 3917 Sayılı Kanun kapsamında yer verilen 80.maddenin 5.fıkrası'nda "Kurumun, süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 21.7.1953 tarih ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Kurum, söz konusu Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır." şeklinde açıklama bulunmaktadır. Bu makalemizde SGK gecikme zammı hesaplaması hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.

 

SGK Gecikme Zammı Hesaplaması Nasıl Yapılır memurol sgk gecikme zammı sgk gecikme zammı hesaplama sgk gecikme zammı gider yazılır mı sgk gecikme zammı ne kadar sgk gecikme zammı ve faizi hesaplama sgk gecikme zammı hangi hesapta izlenir sgk gecikme zammı