Rapor Parası Zamanaşımına Uğrar Mı?

TAKİP ET

Rapor parası hukukta işçilik alacakları başlığında yer almaktadır. Asıl adı iş görmezlik ödeneği – iş görmezlik ödeneği olarak geçse de yerel de bu isim pek tercih edilmemektedir. Hukukta özellikle işçilik alacakları belli şartlara bağlanmıştır.

Rapor Parası Zamanaşımına Uğrar Mı?

Rapor parası hukukta işçilik alacakları başlığında yer almaktadır. Asıl adı iş görmezlik ödeneği – iş görmezlik ödeneği olarak geçse de yerel de bu isim pek tercih edilmemektedir. Hukukta özellikle işçilik alacakları belli şartlara bağlanmıştır. Bu alacakların başında işçinin bir sebeple kaza geçirmesi veya meslek hastalığına düçar olması gelmektedir. Rapor parasının işçi tarafından alınması için belli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar için evvela 2 farklı ayrımın yapılması gerekir. İlk olarak geçici iş görmezlik durumu mu mevcut yoksa kalıcı iş görmezlik durumu mu mevcut bu konunun netleşmesi gerekmektedir. Her iki durum için bahsedilen rapor parasının akıbeti değişiklik göstermektedir.

Geçici İş Görmezlik Durumunda Rapor Parası Alınır Mı?

Rapor parası almak zor mu sorusu özellikle meslek hastalığı geçirenlerin sıklıkla sorduğu bir soru. Meslek hastalığının detayları İş Kanununda yer almaktadır. Şartlar dahilinde eğer hastalık meslek hastalığına giriyorsa ancak tedavi ayakta sağlanıyorsa o zaman geçici iş görmezlik vardır denmektedir. Gerek geçici iş görmezlik gerek kalıcı iş görmezlik vakalarında zamanında haber verilmediğinde rapor parasının verilmediği görülmektedir. Burada işçinin kusuru dikkate alınmaktadır. Geçici iş görmezlik durumunda işçi kendi dikkatsizliğinden dolayı o kazayı yaşamış veya o hastalığa yakalanmışsa rapor parasını alamaz. Veya kaza geçirildi ya da meslek hastalığına yakalandı ancak doktor kontrolüne uyulmadıysa o zaman da rapor parasının alınması mümkün değildir.

Rapor parası BağKurlulara ödenir mi sorusu da özellikle SGK’nın kurulmasından sonra çok sorulmaktadır. Devlet tüm işçilere rapor parasının tamamını vermektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus rapor parasının belli bir süre sonra alınmaması durumudur. Zamanaşımı durumunun oluştuğu tek husus olan paranın vaktinde bankadan çekilmemesi durumu herkes tarafından dikkatlerden kaçmaktadır. Devlet kurumu bankadan uzun süre çekilmeyen rapor parasını tekrardan devletin hazinesine yatırmaktadır. Devlet kendi hazinesinden verdiği ya da vereceği ödemelerde zamanaşımı uygularken usulü işlemlere dikkat etmektedir. Ancak süreye takılmamaktadır. Usulen sigortası devam etmeyen ya da kaza günü sigortası kesilen kişiye sadece çalıştığı kadar rapor parası ödemesi yapılmaktadır.

rapor parası zamanaşımına uğrar mı? rapor parası zaman aşımı rapor parası zaman aşım süresi rapor parası zamanaşımına uğrar mı akbank rapor parası zamanaşımına uğrar mı ağustos rapor parası zamanaşımına uğrar mı ağustos 202 rapor parası zamanaşımına uğrar