Malüllük Aylığı Kimlere Bağlanır?

TAKİP ET

Malüllük aylığından kimler yararlanabilir konusu önemlidir. Bu nedenle malüllük aylığı kimlere bağlanır? sorusuna da cevap aranmaya başlanmıştır. Çalışma gücünün %60'nı kaybeden kişiler malüllük aylığından yararlanma hakkına sahip olacaklardır.

Malüllük Aylığı Kimlere Bağlanır?

 

Malüllük aylığından kimler yararlanabilir konusu önemlidir. Bu nedenle malüllük aylığı kimlere bağlanır? sorusuna da cevap aranmaya başlanmıştır. Çalışma gücünün %60’nı kaybeden kişiler malüllük aylığından yararlanma hakkına sahip olacaklardır.

 

5510 Sayılı Kanuna göre malül olmuş olan kişiler aylıktan yararlanabilir. Her ne kadar SSK ve Bağkur’a bağlı olarak çalışmaya devam etseler bile malül aylığını almaya devam edeceklerdir. Tabi böyle bir haktan yararlanabilmesi için öncellikle çalışma gücünün de %60nı kaybetmiş olmasına dikkat edilir. Çalışma gücü kısıtlanmış ve  vazifelerini yapmaya engel teşkil edecek olan devlet memurları aylığa bağlanarak her ay maaş alma hakkına sahip olur. Fakat malül olduğunun tespit edilmesi içinde sağlık raporunun sunulması gerekir. Sağlık Kurulu tarafından tespit yapılarak malül sayılan kişilere aylık bağlanır.

 

 

Malüllük Aylığı Nasıl Bağlanır? Nasıl Yararlanılır?

 

Malüllük aylığından yararlanabilmeniz için öncelikle iş kazası, meslek hastalıkları, çeşitli sağlık sorunları yaşanması gerekir. Yaşanan bu tip hastalık ve kazalar sonrasında ise yüzde 60 iş gücünü kaybetmiş olmasına bakılır. Eğer çalışan kişi artık vazifesini yapamayacak bir  durumdaysa o zaman malüllük aylığına bağlanma hakkını da elde etmiş olur. Malülen emekli olduktan sonra ise her ay düzenli olarak maaşlarını da almaya devam ederler. Fakat malulen emekli olmak içinde yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartlar nelerdir diyenler için ise 10 yıl sigortalı olarak çalışması gerekir.

 

Malülen emeklilik olmak isteyenlerin mutlaka 10 yıl sigortalı olması ve aynı zamanda da 1800 gün prim ödemesi yapması gerekir. Tüm bu istenen şartlara uygunluk durumu olduğunda ise malül aylığına bağlanmış olursunuz.

 

 

Malüllük Rapor Alma

 

Malüllük emekliliğin gerçekleşmesi için rapor hazırlanarak mutlaka sunulması gerekir. Raporda %60 engel teşkil eden bir iş gücü kaybının yaşandığı beyan edilmelidir. Fakat burada yapılacak durumlardan biri de malüllük raporu nasıl alınır olduğunun bilinmesidir. Rapor almak için yapmanız gereken ise bulunduğunuz ildeki sağlık kuruluşuna giderek yetkili hastaneye sevk işleminin yapılmasını sağlamaktır. Hastane yerine dileyenler SGK başvurarak doğrudan rapor alarak iletebilir. Malüllük aylığı kimlere bağlanır? öğrenildikten sonra artık başvurularınızı yapabilirsiniz.

Malüllük Aylığı Kimlere Bağlanır Malüllük Aylığı Nasıl Bağlanır Malüllük Rapor Alma Çalışma gücünün %60’nı kaybeden kişiler malüllük aylığından yararlanma hakkı 5510 Sayılı Kanuna göre malül olmuş olan kişiler Sağlık Kurulu tarafından tespit yapılarak mal