Maaş En Geç Kaç Gün Gecikebilir?

TAKİP ET

Çalışanların hizmetleri karşılığında almakta oldukları maaş en geç kaç gün gecikebilir? Maaş ödeme zamanları en fazla 1 ay en az ise 1 hafta olacak şekilde işçilere ödenmektedir. Maaş ödemelerinin gecikme süresi ise en fazla 20 gün olarak belirlenmektedir. Bu süre sadece 20 iş günü olarak değil tatillerin de toplamı olarak belirlenmektedir. İşveren tarafından 20 gün içerisinde ödenmemekte olan maaş karşılığında çalışanlar çalışmayı durdurabilmektedir.

Maaş En Geç Kaç Gün Gecikebilir?

Çalışanların hizmetleri karşılığında almakta oldukları maaş en geç kaç gün gecikebilir? Maaş ödeme zamanları en fazla 1 ay en az ise 1 hafta olacak şekilde işçilere ödenmektedir. Maaş ödemelerinin gecikme süresi ise en fazla 20 gün olarak belirlenmektedir. Bu süre sadece 20 iş günü olarak değil tatillerin de toplamı olarak belirlenmektedir. İşveren tarafından 20 gün içerisinde ödenmemekte olan maaş karşılığında çalışanlar çalışmayı durdurabilmektedir. Bu da çalışanlara herhangi bir yaptırım getirmemektedir. Maaşlarını tam olarak zamanında almayan işçilerin yasal hakları bulunduğu için de haklarını savunmaları gayet doğaldır.

Geç Maaş Alan İşçinin Hakları Nelerdir?

Çalışanlara maaşlarının geç olarak verilmesi durumunda işçilerin işi bırakma gibi bir hakkı olduğundan işveren de bu kişilerin yerine hemen başka çalışanları alamamaktadır. Geç maaş alan işçinin hakları nelerdir? Konusunda ise birden fazla yasal konu vardır. İşi bırakan kişilerin işlerini başkaları devralamamaktadır. İşçiler ücretlerini alamadıkları durumlarda iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilirler. Eğer istifa etmek isteyenler olursa çalışanlar ihbar sürelerini beklemek zorunda değildir. Çalışanlar iş sözleşmesinde belirtilen şartlar dahilinde ayrıldıkları zamanki tüm haklara maaşın gecikmesi ya da maaşın ödenmemesi durumlarında da sahiptirler.

Maaş Sorunu Yaşayanlar Ne Yapabilir?

İşçiler maaşlarında ya da SGK primlerinde hile veya yanlışlık yapıldığını anlarsa ALO 170 ihbar hattını arayabilirler. İlk olarak işverenler maaş bordrolarını göstererek maaş değerine bakılmaktadır. Eğer işverenden maaş bordrosu alınmazsa maaş değerinin yer almakta olduğu resmi geçerlilik bulunan evrak saklanmalıdır. Bu evrak delil olarak kullanılmakta ve işverenin hak yeme gibi durumlarında tazminat başlatma sürecinde gösterilmelidir. Bu süreçleri izleyen kişiler maaş sorunu yaşayanlar ne yapabilir? Sorusunun yanıtını bulabilmektedir.

Ücretini aylık olarak almakta olan işçi çalışılan ay bittiği zaman o ayın ücretine hak kazanmış olmaktadır. En geç 1 gün olacak şekilde maaş ödenmesi gerekirken maaş en geç kaç gün gecikebilir? Sorusuna en fazla verilecek gün sayısı 20 gün olmaktadır. Aksi takdirde işçi hakları gereğince işlemlerin yapılması da oldukça doğal olmaktadır.

 

 

 

 

maaş gecikmesi maaş gecikmesi haklı fesih maaş gecikmesi nereye şikayet edilir maaş gecikmesi ihtarname örneği maaş gecikmesi durumunda