İşçinin Aldığı Rapor Emekliliği Etkiler Mi?

TAKİP ET

İşçilerin raporlu günler emekliliği etkiler mi sorusu sık sık gündeme geliyor. 1 yıl içerisinde 120 gün (en az) hastalık sigortası primi ödeyen işçiler aldıkları rapor ile iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Bu doğrultuda, işverenlerin bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmadığı için merak edilen konu ise emekliliği etkileyip etkilemediği oluyor. Peki işçilerin almış oldukları bu raporların emeklilik üzerinde herhangi bir etkisi var mıdır?

İşçinin Aldığı Rapor Emekliliği Etkiler Mi?

İşçilerin raporlu günler emekliliği etkiler mi sorusu sık sık gündeme geliyor. 1 yıl içerisinde 120 gün (en az)  hastalık sigortası primi ödeyen işçiler aldıkları rapor ile iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Bu doğrultuda, işverenlerin bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmadığı için merak edilen konu ise emekliliği etkileyip etkilemediği oluyor. Peki işçilerin almış oldukları bu raporların emeklilik üzerinde herhangi bir etkisi var mıdır? Evet, alınan raporların emeklilik üzerinde bir etkisi bulunuyor. Bu etki ise şu şekilde açıklanabilir; işçilerin almış oldukları raporlar prim gün sayısı hesaplanırken ortadan kalkıyor. Kısacası prim gün sayısının içerisine eklenmiyor ve bu nedenle de emeklilik üzerinde bir etki oluşturuyor. Sağlık kurumu tarafından birden fazla kez rapor verilebilir. Bu raporların emeklilik üzerindeki etkisi ise bahsedildiği gibi, prim gün sayısına dâhil edilmemesidir.

Raporlu Gün Hizmet Süresine Dâhil Mi?

İşçilerin sorduğu raporlu gün hizmet süresine dâhil mi sorusunun cevabı da oldukça merak ediliyor. İşçilerin aldıkları raporlar prim gün sayısını etkilemedi üzere hizmet süresine de dâhil sayılmıyor. Bu nedenle işçiler raporlu oldukları günlerde hizmete dâhil olmadıkları için raporlu gün emeklilik süresine eklenmiyor ve dâhil olmuyor. Sigorta Kurumu tarafından ödenmekte olan geçici iş göremezlik ödeneği işçilere aylık olarak verilir. İşverenlerin ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır ve kurum tarafından ödenen bir ödenek söz konusu olduğu için hizmet süresine eklenmemektedir.

Rapor Alan İşçinin Sigortası Kesilir Mi?

Sorulan raporlu günler emekliliği etkiler mi sorusuyla birlikte sorulan sorulardan bir diğeri de rapor alan işçinin sigortasının kesilip kesilmediğidir. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildiği takdirde herhangi bir kesinti söz konusu değildir. Geçici iş görmemezlik parası/ödeneği alan işçilerin bunu mutlaka kuruma bildirmeleri gerekmektedir. Bildirdikleri takdirde hiçbir şekilde sigorta kesintisi meydana gelmez. Ancak bildirilmezse kesinti söz konusu olabilir. Hizmet süresine dâhil olmayan bu günler geçici iş göremezlik olarak kabul edilir, sigortaya etki etmez. Alınan raporun Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi işçinin sorumluluğundadır ve bildirilmezse sigorta kesintisinin meydana gelebileceği/ceza alınabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

memurol İşçinin Aldığı Rapor Emekliliği Etkiler Mi Raporlu Gün Hizmet Süresine Dâhil Mi Rapor Alan İşçinin Sigortası Kesilir Mi raporlu günler emekliliği raporlu gün emeklilik süresine eklenmiyor mu