İşçi Sendikasından İstifa Edilirse Ne Olur? Sendikadan Nasıl İstifa Edilir?

TAKİP ET

Sendikalar çalışanların her yönden haklarını korumak içi kurulmuş tüm kurum ve kuruluşlardan bağımsız hukuksal geçerliliği olan örgütlerdir. İlk kez sanayi inkılabının da gelmesiyle işçinin hakkını işverene karşı korumak ve sürekli işçinin etinden, sütünden yararlanarak işçiyi kullanıp hakkını vermeyen patron tabakasını hukuksal yükümlülükler altına sokarak çalışma şartları ve diğer şartları iyileştirmek için kurulmuşlardır.

İşçi Sendikasından İstifa Edilirse Ne Olur

Sendikalar çalışanların her yönden haklarını korumak içi kurulmuş tüm kurum ve kuruluşlardan bağımsız hukuksal geçerliliği olan örgütlerdir. İlk kez sanayi inkılabının da gelmesiyle işçinin hakkını işverene karşı korumak ve sürekli işçinin etinden, sütünden yararlanarak işçiyi kullanıp hakkını vermeyen patron tabakasını hukuksal yükümlülükler altına sokarak çalışma şartları ve diğer şartları iyileştirmek için kurulmuşlardır. Ancak kimi zaman sendikaların gidişatından ve getirdiği sorumluluk ve yaptırımlardan hoşlanmayan bazı işçiler sendikaları bırakmak isterler. İşçi sendikasından istifa edilirse ne olur?

Sendikadan İstifa Edince Ne olur?

Sendikadan istifa edilmesi halinde işçi sendikanın verdiği ve ona saplıdığı hizmetlerden artık yararlanamaz. İşçi haklarını ve ayrıcalıklarını bırakarak haklarının sendika tarafından veya bir başka kimse tarafından aranamayacağını kabullenmiş olur. Ayrıca işçi Yüksek Hakem Kurulu kararlarından da yararlanamaz.

Yüksek Hakem Kurulu Nedir?

Yüksek Hakem Kurulu; grev yapmanın yasaklanmış olduğu işletmelerde toplu iş sözleşmesinin imzalanmaması veya anlaşmaya varılmaması halinde tarafları anlaşma yoluna sokan yetkili kuruldur.

Sendikadan Nasıl İstifa Edilir?

Sendikaya üye olan kişiler Türkiye Cumhuriyeti devletinin dijital platformu olan e-devlet üzerinden üyelikten çekilme bildirimi yaparak üyeliğini sonlandırabilir. Üyelik sonlandırma ancak bildirim sendikaya ulaştıktan 30 iş günü sonrası ancak olabilir. İşçi 30 günün sonunda sendikadan çıkmış bulunmaktadır.

Sendikalar süreçleri itibari ile aslında basit yapılardır. Ancak oluşturdukları müthiş örgütlenme sayesinde işçi sınıfının hakkını az da olsa işverene karşı korumayı başarmışlardır. İşçi sendikasından istifa ederse ne olur sorusunun cevabı özetle herhangi bir hükümlülüğü ya da cezalandırması bulunmamakla beraber işçi aynı işletmede çalışan sendikalı arkadaşlarının yararlandığı haklardan yararlanamaz.

İşçiler için ne kadar vazgeçilebilir gibi gelse de işçilerin sendikalarından istifa etmemesi işçilerin toplu menfaati açısından da olcukça önemlidir. Çünkü sendikanın her gün insan kaybetmesi demek fabrikada işçinin söz hakkının kesilmesi demektir. Bu da işçiler için oldukça kötü bir olay olmuş olacaktır. İşçiler sendikadan çıktıktan sonra herhangi bir ekonomik yada hukuksal konuda fabrika sahibi ile ters düşecek olursa haklarını savunamayacak hale geleceklerdir.

 

sendikadan nasıl istifa edilir sendikadan nasıl istifa edilir memur sendikadan nasıl istifa edilir e devlet sendikadan nasıl istifa edilir öğretmen sendikadan nasıl istifa edilir 2022 sendikadan istifa edilince ne olur işçi sendikasından istifa edilirse n