İş Kazası Sonrası İşçi İşverene Ne Yapabilir?

TAKİP ET

Her gün binlerce iş yerinde milyonlarca iş yapılarak üretim yapılıyor ya da hizmet veriliyor. Bunları yapan personel yani işçi kimi zaman hiç hoş olmayan durumların içinde bulunabiliyor. Bu durumlardan biri de şüphesiz iş kazasıdır. İş kazası dendiğinde akla hep büyük ve sonucu oldukça ağır olan kazalar akla gelse de kimi zaman gerçekleşen küçük şeyler de hukukta iş kazası olarak geçmektedir.

İş Kazası Sonrası İşçi İşverene Ne Yapabilir

Her gün binlerce iş yerinde milyonlarca iş yapılarak üretim yapılıyor ya da hizmet veriliyor. Bunları yapan personel yani işçi kimi zaman hiç hoş olmayan durumların içinde bulunabiliyor. Bu durumlardan biri de şüphesiz iş kazasıdır. İş kazası dendiğinde akla hep büyük ve sonucu oldukça ağır olan kazalar akla gelse de kimi zaman gerçekleşen küçük şeyler de hukukta iş kazası olarak geçmektedir. Nerede olursa olsun ister işletme içi ister işletme dışı iş amacı ile bulunduğunuz yerde herhangi bir nedenden başınıza bir şey gelirse bu iş kazası olarak geçmektedir. İş kazası dediğimizde akıllara gelen sorulardan biri de iş kazası sonrası işçi işverene ne yapabilir?

İşçinin Yapabileceği Hukuki ve Maddi Başvurular

İşçi olası bir iş kazası durumunda işverenden geçirdiği kazanın sorumlusu olarak maddi ve hukuksal anlamda birkaç talepte bulunabilir ve bu tamamen yasal bir haktır. Çoğu iş veren bundan korktuğu için bazen usulsüzlük yapabilir ya da belgelerde sahtecilik ve rüşvet vermek gibi şeylerle işçiyi şikayet etmemek konusunda ikna etmeye çalışabilir. Burada işçiye düşen görevse bu işlerden uzak durmak ve her şeyi hukuka uygun bir biçimde mahkemeler önünde yapmaktır. Aksi takdirde takibini ve raporlamasını düzgün yapmayan işçi yaralandığı ile kalır ve hak ettiği parayı alamaz.

Tazminat Davaları: Eğer işçinin yaşadığı kazası işverenin ihmali yani çalışma sahasının ve şartlarının yetersizliği yüzünden gerçekleştiğini mahkemeye bildirirse ve bunu hastane raporları ve görgü şahitleri ile desteklerse tazminat davası sayesinde para alabilir.

Ödenekler: Kazazede işçi yine eğer geçirdiği kazayı hastane raporları ile raporlayıp iş görmezlik raporu ile bunu bildirirse çalışamadığı yâda çalışamayacağı sürelerin ücretini de alarak mağdur olmaz.

Şirketi Dava Etmek: Tazminat davasına ek olarak işçi kişisel isteği doğrultusunda vicdanen ve hür iradesiyle dilerse firmayı şikâyet ederek firmayı denetlettirip olası kazaların önüne geçilmesini, şirket sahibinin cezasını maddi olarak da olsa çekmesini ve firmanın bir süreliğine de olsa şartlar iyileşene kadar mühürlenmesini sağlayabilir.

İş kazası sonrası işçi işverene ne yapabilir sorusunun genel olarak cevabı Türkiye yasalarına göre büyük oranda maddi cezalandırmalar ve en fazla şirketin mühürlenmesi olarak verilebilir.

 

 

iş kazası tazminat iş kazası tazminat hesaplama iş kazası tazminat ne kadar iş kazası tazminat arabuluculuk iş kazası tazminat davası adli tatil iş kazası sonrası işçi işverene ne yapabilir iş kazası hukuki yollar iş kazası tazminat davaları iş kazası öde