İhbar Süresi Hangi Durumlarda Uzar?

TAKİP ET

İşletmeler ciddi ve hukuksal açıdan sorumlu yerler olduğu için içerisinde bulunan herkes hukuk çerçeveleri içinde çalışmaktadır. İşe başlangıçtan bırakana kadar işveren ve işçi birbirinin işini görmeli ve saygı duymalıdır. İhbar süresi ise bu iş ilişkisinin sonunda mağduriyet olmaması için sorumululuklar yüzünden oluşturulmuş bir prosüdürdür. Peki ihbar süresi hangi durumlarda uzar?

İhbar Süresi Hangi Durumlarda Uzar

İşletmeler ciddi ve hukuksal açıdan sorumlu yerler olduğu için içerisinde bulunan herkes hukuk çerçeveleri içinde çalışmaktadır.  İşe başlangıçtan bırakana kadar işveren ve işçi birbirinin işini görmeli ve saygı duymalıdır. İhbar süresi ise bu iş ilişkisinin sonunda mağduriyet olmaması için sorumululuklar yüzünden oluşturulmuş bir prosüdürdür. Peki ihbar süresi hangi durumlarda uzar?

İhbar Süresi Nedir?

İş dünyasında işveren ve işçi her zaman birbirne karşı sorumludur ve uymaları gerekene kurallar vardır. Bunlar eskiden beri çoğu işletme ve işçi arasında yazılı olarak olmasa da artık şirketler işi yazıya dmkerek yazılı sözleşmeler yapmak istemektedirler. İşte bu sözleşmelerde işe başlama şartları ve imkanlarından, genel olarak iş ve sorumluluklar en son ise işden çıkış gibi işle ilgili tüm konulardan bahsedilir. İhbar süresi ise işin işçi veya işveren tarafından fesih iradesini tebliğ etmesi ardından oluşan süreçtir.

İhbar Süreleri Ne Kadardır?

İhbar süreleri çalışanın çalıştığı işletmede çalıştığı sürelere göre İş Kanunu’nda yazmaktadır. Ancak süreli sözleşmeşmeler ile çalışan işçiler ihbar süresi hakkındaki kanundan yararlanamaz çünkü onların işten çıkacakları tarih sözleşmelerde bellidir. İş Kanunu’na göre süreler;

İlk günden 6 ay arasına kadar çalışanlar 14 gün

6 aydan 18 aya kadar çalışanlar 28 gün

18 aydan 36 aya kadar çalışanlar 42

36 ay ve daha fazlası çalışanlar 56 gün

olacak şekilde düzenlenmiştir.

İhbar Süresi Nasıl Uzar?

İhbar süresi işçi için yeni bir iş aramak için oldukça kullanışlı ve işçi mağduriyetini bir nebze de olsa engelleyen bir olaydır. İhbar süresi aynı zamanda işveren için de oldukça önemlidir çünkü o da üretimde kaybedeceği zaman ve güç yüzünden zarar etmemek için yeni işçi almalıdır ve bu sürede onu tahsis edebilir. Peki işçinin iş bulamadığı durumda işletmeden yararlanmak ve iş bulana kadar para almaya devam etmek için ihbar süresi hangi durumlarda uzar ?

İhbar süresinin uzaması için işçi ihbar süresi içerisinde rapor alarak ihbar süresinin uzamasını sağlayabilmektedir. Raporlu günler işçinin ihbar süresinden gitmez.

Bir diğer ihbar süresi uzatma yöntemi ise yıllık izine ayrılmaktır. İşçi ihbar süresi içinde eğer yıllık izinini kullanırsa ihbar süresi yıllık izin boyunca uzayacaktır.

 

 

ihbar süresi nedir ihbar süresi nedir nasıl kullanılır ihbar süresi nedir işçi ihbar süresi nedir ekşi ihbar süresi nedir ekşi sözlük