Hangi Meslek Gruplarının Emekli Maaşları Daha Yüksek?

TAKİP ET

Türkiye'deki her meslek grubu farklı emeklilik primi ödediği için maaşları da değişiklik gösteriyor. Hangi meslek gruplarının emekli maaşları daha yüksek? Yüksek aylığı bulunan meslek gruplarının daha fazla prim ödediğini unutmamanız gerekir.

Hangi Meslek Gruplarının Emekli Maaşları Daha Yüksek?

Türkiye’deki her meslek grubu farklı emeklilik primi ödediği için maaşları da değişiklik gösteriyor. Hangi meslek gruplarının emekli maaşları daha yüksek? Yüksek aylığı bulunan meslek gruplarının daha fazla prim ödediğini unutmamanız gerekir.

Emekli maaşı yüksek olan iş grupları için belirli kategori bulunmaz. SGK emeli aylıklarının yüksek olması için çalışan kişilerden üst oranda SGK prim ödemesi talep eder. Bağkur kapsamında sigortalı olan işletme sahipleri de yüksek prim ödeyerek emekli olabilir. SSK’lı olarak çalışan işçilere en az asgari tutarda emekli aylığı verilir. Asgari maaş üzerinden yatırılan, SGK primi için minimum seviyede emekli maaşı ödemesi gerçekleştirilir. En yüksek emekli aylığı alan memurlar şu şekildedir;

Müsteşar,

Genel müdür,

Kaymakam,

Baş komiser,

Profesör

Bu meslek grupları en yüksek emekli aylığı alanlara örnektir. İşletme sahipleri kendi primlerini yüksek ödeyerek emeklilik hakkından yararlanabilir.

Emekli Maaşlarının Limitleri Ne Kadardır?

SGK emekli maaşları için üst ve alt limit belirlenmiştir. Emekli maaşlarının ne kadar olacağı sigorta koluna değişebiliyor. ÜFE ve TÜFE oranlarına göre emekli maaşları belirleniyor.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

SGK kapsamında çalışan erkek ve kadınların emeklilik şartları değişmektedir. 2022 yılından önce SGK prim ödemelerini tamamlayan kişiler 50 yaşında emekli olabilir. 2022 - 2005 tarihi aralığında emeklilik koşullarını yerine getiren kişiler ise 52 yaşında emeklilik hakkı elde edebiliyor. Emeklilik için en üst yaş sınırı 65’tir. 65 yaşını geçen kişiler otomatik olarak emekliye ayrılır. Bu dönemde de prim gün sayısını tamamlamak gerekir. Günlük prim ödemelerine göre emekli maaşları değişir.

Emeklilik Borçlanması Nedir?

SGK’ya bağlı olarak emeklilik borçlanması ile daha erken yaşta emekli olabilirsiniz. Doğum, askerlik yada yurt dışı borçlanması ile erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik süresi gelen kişiler SGK’ya başvuru yapabilir. Başvurular internet üzerinden de gerçekleştirilmektedir. Kuruma başvuranlar kişiler gereken belgelerini SGK müdürlüklerine teslim edebilir.

Emeklilik Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Hangi meslek gruplarının emekli maaşları daha yüksek? SGK emeklilik başvuruları e devlet üzerinden yapılabilir.

memurol Hangi Meslek Gruplarının Emekli Maaşları Daha Yüksek Emekli Maaşlarının Limitleri Ne Kadardır Emeklilik Şartları Nelerdir Emeklilik Borçlanması Nedir Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır Emeklilik Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır emekli maaşları dah