Emeklilikte Prim Eksikliği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir?

TAKİP ET

Emeklilikte prim eksikliği olanlar nasıl emekli olabilecekleri hakkında detaylı olarak araştırmalar yaparak en uygun işlem sonrasında emekli olmaya çalışırlar. Prim eksikliği tamamlama kapsamında 4A içine giren Bağ- Kur'lu çalışanları 4B içine giren emekli sandığı çalışanları ile 4C içine giren işçiler faydalanmaktadır. Çok sayıda sigortalı çalışan ve emekliliği yaklaşan kişiler yıllar içinde değişen zam ile faiz oranlarıyla hesaplama yapmak zorunda kalırlar.

Emeklilikte Prim Eksikliği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir?

Emeklilikte prim eksikliği olanlar nasıl emekli olabilecekleri hakkında detaylı olarak araştırmalar yaparak en uygun işlem sonrasında emekli olmaya çalışırlar. Prim eksikliği tamamlama kapsamında 4A içine giren Bağ- Kur’lu çalışanları 4B içine giren emekli sandığı çalışanları ile 4C içine giren işçiler faydalanmaktadır. Çok sayıda sigortalı çalışan ve emekliliği yaklaşan kişiler yıllar içinde değişen zam ile faiz oranlarıyla hesaplama yapmak zorunda kalırlar. Günümüzde gelişen teknoloji ile emeklilik hesaplamaları çok daha kolay hale gelmiştir. Bunların yanı sıra kişiler hesaplama yatırmak için Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetinden fiziksel olarak faydalanmaları mümkün olacaktır. Prim eksikliği olanların emekli olması prim borçları ve haklarını hesaplamak adına bazı işlemleri sırası ile yapması gerekir.

Geriye Dönük Eksik Prim

Emeklilik için belirlenen yaş zorunluluğu ortadan kaldıran geriye dönük borçlanma bir haktır. Emekli olmak isteyen ancak çalışma süresini tamamlamamış olan kişiler daha önceki zamanlardan kalan eksik primlerini yatırması durumunda daha erken emekli olmalarına yardımcı olmaktadır. 2000 ile 2008 yılları içinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kaldırılan geriye dönük borçlanma hakkı Yargıtay içinde alınan yeni kararlar sonrasından yeniden yürürlüğe girmiştir. 

SGK’na bağlı olan sigortalı çalışanlar eksik olan prim borçlarını ödemesi ile 8 yıl daha önce emekli olabilme hakkına sahip olmaktadırlar. Kişiler çalışma yaşamına başlamaları ile sigorta kapsamına girmeleri işle primleri düzenli olarak yatmaktadır. Sigortalı olan kişilerden erkek olanların askerlik ve kadın olanların ise doğum izni için işten kısa süre içinde ayrılmaları halinde yatırılmamış primler emeklilik süresinin uzamasına neden olmaktadır.

Geriye Dönük Eksik Prim Şartları Nelerdir?

Emekli olmak isteyenler ile emeklilik yaşı gelen kişiler için uygulanan geriye dönük borçlanma hakkı adına bir takım prim şartları bulunmaktadır. Emekli olacak kişinin geçmiş dönemde almış olduğu zorunlu izinler ile cinsiyet gibi durumlar bu şartların belirlenmesini sağlar. Emeklilikte prim eksikliği olanlar için geriye dönük eksik prim hakkında sadece Bağ- Kur ve SGK sigortalı çalışanlar faydalanmaktadır. Kişilerin doğum ve askerlik borç haklarını kullanma şartı ile sigorta girişlerinin bu süreçleri kapsamasıdır.

Emeklilikte Prim Eksikliği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir Geriye Dönük Eksik Prim Geriye Dönük Eksik Prim Şartları Nelerdir Bağ- Kur ve SGK sigortalı çalışanlar 2000 ile 2008 yılları içinde Sosyal Güvenlik Kurumu 4A içine giren Bağ- Kur’lu çalışanları 4B i