Çalışmadan Emeklilik Mümkün Mü?

TAKİP ET

Bir iş yerinde çalışılmaması durumunda çalışmadan emeklilik mümkün mü? Genellikle çalışan kişiler sigortalılığını devam ettirme amacıyla çalışmakta ve sigorta priminin ödenmesi halinde emeklilik için hak kazanılmaktadır. Çalışmayanlar, işten ayrılmış olanlar ya da çalışma durumunda ara verenler de bu haktan yararlanabilmektedir.

Çalışmadan Emeklilik Mümkün Mü? İşte Tüm Ayrıntıları

Bir iş yerinde çalışılmaması durumunda çalışmadan emeklilik mümkün mü? Genellikle çalışan kişiler sigortalılığını devam ettirme amacıyla çalışmakta ve sigorta priminin ödenmesi halinde emeklilik için hak kazanılmaktadır. Çalışmayanlar, işten ayrılmış olanlar ya da çalışma durumunda ara verenler de bu haktan yararlanabilmektedir. Emeklilik için aranan şartlara bakıldığında kişinin kendi adına sigorta primlerini yatırması gerekli görülmektedir. Bu şekilde olduğu zaman SGK prim gün sayısı, yaşı ve sigortalılık süresi tamamlanan kişiler emekliği aylığına hak kazanmaktadır. Fakat çeşitli sebepler doğrultusunda çalışamayan kişiler için de prim gün sayısını tamamlamak için isteğe bağlı olarak sigortalı olabilirler.

Herhangi bir işte çalışmayan ev hanımları, öğrenciler de sigorta ile sosyal güvenliklerini tamamlayabilme ve devam ettirme haklarını uygulayabilirler. İsteğe bağlı olarak ödenen sigorta hakkı da tüm vatandaşlar için geçerli olmamaktadır. Bu yüzden sigorta primi kimler ödeyebilir? Sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Bunun için Türkiye’de yasal olarak ikamet etmek ve Türkiye’de yaşarken sosyal güvenlik sözleşmesinin imzalanmadığı ülkelerde yaşayan vatandaşlar dikkate alınmaktadır.

Çalışmadan Emeklilik İçin Ne Kadar Prim Yatırılır?

İsteğe bağlı olarak ödenen sigorta serbest şekilde belirlenebilmektedir. Prim brüt asgari ücret ve bunun 7.5 katı olarak değişebilmekte kazancın %32’si üzerinden ödenmektedir. Bu yüzden aylık olarak yıl içindeki asgari ücret önemli olduğundan bu dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. İsteğe bağlı olarak ödenen prim ödemesinde genel sağlık sigortası primi de yer almaktadır. Aynı zamanda genel sağlık sigortası primi ödenmeden de sağlık hizmetlerinden yararlanılması mümkündür. Çalışmadan emeklilik için ne kadar prim yatırılır? Sorusuna verilecek yanıt için de bu detaylar önem arz etmektedir.

Çalışmadan Ne Zaman Emekli Olunabilir?

Sigortalı olarak hiçbir şekilde çalışmamış olan kişiler 4B emeklilik sistemi ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Yaşamlarının belirli zamanlarında sigortalı olarak çalışanlar da emeklilik yaşları ve giriş tarihlerine bakılarak emekli olabilirler. Yani 2008’den sonra bunu yapanlar 9000 prim ödemelidir. Bu durumda çalışma başlangıç tarihi ve yaş dikkate alınmaktadır. Bu açıdan çalışmadan emeklilik mümkün mü? Sorusu kişilerin lehine olacak şekilde cevaplanmaktadır.

 

çalışmadan emeklilik almanyada çalışmadan emeklilik sgk çalışmadan emeklilik çalışmadan emeklilik formülü çalışmadan emeklilik imkanı çalışmadan emeklilik hakkı çalışmadan emeklilik mümkün mü çalışmadan bireysel emeklilik ev kadınlarına emeklilik müjdesi