Bağ-Kur'lu Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir mi?

TAKİP ET

Sorulan bağ-kur'lu kadın doğum borçlanması yapabilir mi sorusuna verilecek cevap; evettir. Sigortalı olan kadınlar, doğum sebebiyle çalışamadıkları ikişer yıllık sürelerini borçlanabilmektedir. En fazla üç defa olan bu ikişer yıllık süre toplamda 6 seneye tekabül eder. Sigortalı kadın çalışanlar bu süreyi borçlanabilmektedir. Bu borçlanmanın getirdiği avantajlar bulunmaktadır ve bu sayede erken emeklilik söz konusu olabilmektedir.

Bağ-Kur’lu Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir mi?

Sorulan bağ-kur’lu kadın doğum borçlanması yapabilir mi sorusuna verilecek cevap; evettir. Sigortalı olan kadınlar, doğum sebebiyle çalışamadıkları ikişer yıllık sürelerini borçlanabilmektedir. En fazla üç defa olan bu ikişer yıllık süre toplamda 6 seneye tekabül eder. Sigortalı kadın çalışanlar bu süreyi borçlanabilmektedir. Bu borçlanmanın getirdiği avantajlar bulunmaktadır ve bu sayede erken emeklilik söz konusu olabilmektedir. Bu hususta doğum sebebiyle çalışma hayatına ara vermek durumunda kalan ve çalışmayan kadınlar için geriye dönük ödeme yapmasına izin verilir. Sigortalı kadın çalışanların doğum borçlanması yapabildiği uzun bir süre zarfından beri biliniyor ve geçerliliğini koruyor. Zaman zaman oranlarda ve tutarlarda değişikliğin meydana gelmesi söz konusu olsa da 4a, 4b ve 4c’li tüm kadınlar borçlanmadan yararlanabiliyor.

Doğum Borçlanma Şartları?

Bağ-kur’lu olan kadın çalışanların doğum borçlanması yapabildiği biliniyor. Bu borçlanmanın şartları ise oldukça açıktır. Doğumdan önce çalışan Bağ-kur’lu kadınlar doğum nedeniyle çalışamadıkları için borçlanmaları mümkündür. Çalışan Bağ-kur’lu kadınların doğumdan sonra 8 hafta çalışması hâlinde, doğumdan sonra istirahat süresiyle birlikte toplamda 2 yıl borçlanabilmeleri söz konusudur. Bununla birlikte çoğul gebelik hâllerinde de 10 hafta çalışması hâlinde ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışması hâlinde borçlanabilmeleri söz konusudur. Her çalışan kadın için geçerliliği olan bu kadın doğum borçlanma hakkı toplamda en fazla 720 gün olabiliyor. 720 günden fazla borçlanmak söz konusu olmuyor.

Doğum Borçlanma Tutarı Kaç TL?

Çalışan her kadının yararlanabildiği bu borçlanma hakkı, her sene değişiklik göstermektedir. Şartları uygun olan ve gerekli çalışma koşullarını yerine getirerek doğum yapan kadınların yıllık borçlanabilme oranları güncel olarak hesaplanmaktadır. Erken emekliliği sağlayabilen bu hakkı alabilmek için kadın çalışanların başvurularda bulunmaları ve hakları kullanmak için gereken adımları tamamlamaları gerekmektedir. Primler ve çalışma gün sayılarına dikkat ederek, hesaplamalarını yapabilen kadınların emeklilik günlerini 2 sene kadar önceye çekmeleri mümkündür.                 

 

Bağ-Kur’lu Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir mi Doğum Borçlanma Şartları Doğum Borçlanma Tutarı Kaç TL 4a 4b ve 4c’li tüm kadınlar borçlanmadan yararlanabiliyor Bağ-kur’lu kadınların doğumdan sonra 8 hafta çalışması Her çalışan kadın için geçerliliği olan