Almanya'dan Prim İadesi Nasıl Alınır?

TAKİP ET

Uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin Almanya'da çalışan birçok kişi Almanyadan prim iadesi nasıl alınır sorusunu merak etmektedir. Almanya'dan prim iadesi alarak erken emeklilik şansı yakalamak isteyen birçok vatandaşımız bu konu hakkında meraklarını dile getirmektedir. Peki Almanya'da prim iadesi nasıl alınır detaylarına birlikte ele alalım.

Almanya'dan Prim İadesi Nasıl Alınır?

Uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin Almanya’da çalışan birçok kişi Almanyadan prim iadesi nasıl alınır sorusunu merak etmektedir. Almanya’dan prim iadesi alarak erken emeklilik şansı yakalamak isteyen birçok vatandaşımız bu konu hakkında meraklarını dile getirmektedir. Peki Almanya’da prim iadesi nasıl alınır detaylarına birlikte ele alalım.

Almanya’da çalışmış olan veya Almanya’da çalışmaya devam eden Türk vatandaşı kendisinin veya hak sahiplerinin yazılı talepleri ile beraber kendisi adına sunduğu Almanya’da yatmış olan primlerin iadesini isteğe bağlı olarak alabilmektedir.

Almanya’dan Prim İadesi için Başvuru Yapılacak Yer

Kişinin Almanya üzerinden prim iadesi alabilmesi için başvuru yapabileceği kurum yaşadığı şehrin Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Kişi Almanya’da çalıştığı kurum ve yılları da esas alarak Almanya’dan prim talebinde bulunacaktır.

Almanya’dan Prim İadesi Alabilmek İçin Şartlar

Kişinin çokça merak ettiği Almanya'dan prim iadesi nasıl alınır? Sorusuna bağlı olarak belirli şartları da taşıması gerekmektedir;

Prim iadesi alabilmenin ilk şartı olarak Türk vatandaşı olarak çalışan ve burada ki bir sigortalıya primlerinin iade edilmes ile beraber ön koşul olarak iki yıllık bekleme süresinin çalışarak dolması ve bu yıldan sonra Almanya’yı terk etmiş olmasıdır.

Bekleme süresi başlangıcından itibaren aynı zamanda sigortalılığın da sona erdiği tarihtir. Almanya ve Türkiye’ de yer alan mecburi sigortalılık hali ile eşdeğer olarak Almanya’da kazanç yerine geçmekte olan ödemeler ile beraber kabul edilen işsizlik parası ve aynı zamanda işsizlik yardımı 1 Ocak 2005 den sonra alınan işsizlik parası gibi ödemeler

İki yıllık bekleme süresi bazında burada belirtilen şartlara da bağlı olarak yeniden Türkiye’de ya da Almanya üzerinde mecburi olarak sigortalı olunması durumunda iki yıllık bekleme süresi içinde birçok kez mecburi sigortalı şartının sona ermesinden sonra da başlamaktadır.

17/03/1987 tarihinden önce Almanya’yı terk etmiş olan vatandaşlarımız Türkiye’de zorunlu sigortalı olsalar dahi bekleme süresinden etkilenmeden istedikleri oranında primleri iade edilmektedir.

Bu gibi şartları taşıyan kişiler Almanya’dan isteğe bağlı olarak primlerini talep ederek ülkemizde emekli olabilmektedir.

 

 

Almanyadan Prim İadesi Nasıl Alınır Almanya’da çalışan birçok kişi Almanyadan prim iadesi nasıl alınır Almanya’da çalışmaya devam eden Türk vatandaşı Almanya’dan Prim İadesi için Başvuru Yapılacak Yer Almanya’dan Prim İadesi Alabilmek İçin Şartlar Almanya