15 Gün Maaşın İçerde Kalması Yasal Mı?

TAKİP ET

Çalışanların maaşları sözleşmede belirtilmekte olan zamana göre ödenmek zorunda olduğu için 15 gün maaşın içerde kalması yasal mı? Ücret ödeme süresinin 20 gün kadar gecikmesi en fazla sınır olarak belirlenmektedir. 20 gün süreyle ücret ödenmemiş ve haklı sebepler sunulmamışsa işveren çalışana karşı sorumlu durumda olmaktadır...

15 Gün Maaşın İçerde Kalması Yasal Mı memurol

15 Gün Maaşın İçerde Kalması Yasal Mı?

Çalışanların maaşları sözleşmede belirtilmekte olan zamana göre ödenmek zorunda olduğu için 15 gün maaşın içerde kalması yasal mı? Ücret ödeme süresinin 20 gün kadar gecikmesi en fazla sınır olarak belirlenmektedir. 20 gün süreyle ücret ödenmemiş ve haklı sebepler sunulmamışsa işveren çalışana karşı sorumlu durumda olmaktadır. 20 gün süre boyunca maaş alamayan kişiler kendi kararlarıyla işi bırakabilmektedir. İşçilerin bu kararlarına karşılık olarak herhangi bir yaptırım söz konusu olmamaktadır. İşveren bu durumda işçinin iş bırakmasına karşın sözleşmeyi feshedememektedir. Maaşları ödenmeyen işçilerin yerine de yeni işçilerin alınmasına izin verilmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuları yakından takip etmektedir.

Maaş Ödemesi Gecikmesi Durumunda Yaptırım Var Mı?

Bu konudaki en temel zaman 20 gün olduğundan işçiler bu 20 gün boyunca maaşlarını ve ödemelerini alamazlarsa iş bırakabilirler. Maaş ödemesi gecikmesi durumunda yaptırım var mı? sorusunun yanıtı ise idari para cezası verilmektedir. Sözleşmede belirtilmekte olan aylık ücret bu zaman zarfında ödenmediği zaman ödenmemiş aylık maaş için işverene belirli miktarda para cezası verilmektedir. En az 1 yıl boyunca aynı işletmede çalışan işçiler de çalışma sürelerine denk olacak şekilde iş tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Çalışanların bu sorundan sonra alacakları haklarından işveren sorumlu tutulmaktadır.

Çalışanlar Geciken Maaş Sorununda Ne Yapar?

Maaşların eksik ya da hiç ödenmemesi, gününden sonra ödenmesi gibi durumlarda çalışanlar geciken maaş sorununda ne yapar? İşçilerin tazminat hakkı doğmakta ve haklarını savunabilmektedir. Çalışanların maaşları bilerek ve isteyerek 20 gün içinde ödenmezse cezai yaptırımlar olacağından işçiler şikayet edebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçinin hakları takip edilerek sorun yaşanması halinde işçiye hakkının verilmesi sağlanmaktadır. Çalışanlar mağdur olduğu için sözleşmeyi de tek taraflı olarak feshedebilir.

İşçilerin belirtilen süre dahilinde maaşlarının ödenmesi zorunludur. Bu süre ise 20 gün olarak belirlendiği için 15 gün maaşın içerde kalması yasal mı? sorusuna verilecek cevap yine 20 gün baz alınarak cevaplanabilir. Ancak maaşın sonrasında 20 gün boyunca ödenmemesinde sorun olmazken daha sonraki zamanlarda sorun yaşanmaktadır.

 

 

15 Gün Maaşın İçerde Kalması Yasal Mı 15 Gün Maaşın İçerde Kalması Yasal Mı memurol Maaş Ödemesi Gecikmesi Durumunda Yaptırım Var Mı Çalışanlar Geciken Maaş Sorununda Ne Yapar Maaşların eksik ya da hiç ödenmemesi İşçilerin tazminat hakkı doğmakta Çalışanl