1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar?

TAKİP ET

İşçiye ödenmesi gerekilen 1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar sorusunun cevabı 2021 yılında 8 bin 651,62 TL iken 2022 yılında 15 bin 371 TL olmuştur. Kıdem tazminatı, bir işçinin herhangi bir sebeple işten çıkartılması ile parasız kalma durumunda, işçiye emeğinin karşılığı olarak, işçinin içerisine düştüğü çaresizlik hissini bir nebze olsa azaltan bir ödemedir. Kıdem tazminat ödeneği işveren tarafından iş sözleşmesi belli nedenlerle sona ermiş ve bir yıllık kıdem hakkı olan işçiye, işçini

1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar

 

İşçiye ödenmesi gerekilen 1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar sorusunun cevabı 2021 yılında 8 bin 651,62 TL iken 2022 yılında 15 bin 371 TL olmuştur.  Kıdem tazminatı, bir işçinin herhangi bir sebeple işten çıkartılması ile parasız kalma durumunda, işçiye emeğinin karşılığı olarak, işçinin içerisine düştüğü çaresizlik hissini bir nebze olsa azaltan bir ödemedir.

Kıdem tazminat ödeneği işveren tarafından iş sözleşmesi belli nedenlerle sona ermiş ve bir yıllık kıdem hakkı olan işçiye, işçinin ölmüş olması durumunda ise mirasçılarına ödemesi gereken paradır.

 

Kimler Asgari Ücret Tazminatı Alabilir?

 

İşçi, çıkarıldığı iş yerinden kıdem tazminatı alabilmesi için yıllarca emek vermesine gerek yoktur. 1 yıllık çalışma karşılığında da işçi, bir yıllık çalışma karşılığını alır.

Kıdem tazminatı kazanmak için gereken şartlar vardır ve başlıca bu şartlar; 4857 sayılı kanuna göre işçi statüsünde çalışıyor olunmalı, işçinin en az bir yıl boyunca aynı iş yerinde kesintisiz ve sürekli çalışıyor olması, işveren tarafından iş sözleşmesinin haksız yere feshedilmiş olması veya işçi tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenlerce feshedilmiş olması, işçinin vefatı, işçinin askerliği için iş yerinden ayrılması gerekmesi, kadın işçilerin evlilik veya doğum nedeniyle işten ayrılmak istemeleri ve emeklilik yaşının gelmesi olarak sıralanabilir.

Yükselen enflasyon oranlarıyla beraber Haziran ayında asgari ücretin zamlanmasıyla birlikte asgari ücretli işçinin alacağı kıdem tazminatının tavan ücreti de değişmiş oldu. Temmuz ayından sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca imzalanan genelge ile birlikte asgari ücret kıdem tazminatı tavan ücreti 15 bin 371 TL olmuş oldu.

SGK brütü 15 bin 371 TL’nin üzerinde olan işçiler tavan rakamından yararlanabilecek. Hesaplamalara göre SGK brütü 15 bin 371 TL’nin üzerinde olan işçilerin 10 yıl boyunca çalıştığı iş yerinden çıkması veya çıkarılması durumunda ise alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 TL olacaktır. SGK brütü 5.500 TL olan işçiler için 1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar sorusunun cevabı ise 5.437 TL civarı olarak hesaplanmaktadır.

 

asgari ücret tazminatı 1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar 2022 asgari ücret tazminatı hesaplama 5 yıllık asgari ücret tazminatı asgari ücret aylık tazminat hesaplama asgari ücret alan işçinin kıdem tazminatı asgari ücret alan birinin ihbar tazminatı