1 Sene Çalışan Ne Kadar Tazminat Alır?

TAKİP ET

Kıdem tazminatı için iş sözleşmesinin feshi yapılmış 1 sene çalışan ne kadar tazminat alır sorusunun cevabı bu yazıdadır. 1 yıllık çalışmasının karşılığında işçi, işverenden alacağı üst sınır kıdem tazminatı 15 bin 371 TL olmuştur. İşçinin bu kıdem tazminatını alabilmesi için en az bir sene çalışmış olması gerekir.

1 Sene Çalışan Ne Kadar Tazminat Alır?

 

Kıdem tazminatı için iş sözleşmesinin feshi yapılmış 1 sene çalışan ne kadar tazminat alır sorusunun cevabı bu yazıdadır.

1 yıllık çalışmasının karşılığında işçi, işverenden alacağı üst sınır kıdem tazminatı 15 bin 371 TL olmuştur. İşçinin bu kıdem tazminatını alabilmesi için en az bir sene çalışmış olması gerekir.

Kıdem tazminat ödeneği, işveren tarafından herhangi bir sebeple iş sözleşmesini fesh etmesi durumunda işçinin parasız kalma durumunda, işçiye emeklerinin karşılığı olarak verilen ödenektir.

Kıdem tazminatı yalnızca işçinin işveren tarafından işten çıkarılmasında değil, işçinin belli sebeplerle de iş sözleşmesini fesh etmesiyle ödenir. Eğer işçinin vefatı söz konusuysa bir yıllık çalışması karşılığında verilecek tutar işçinin mirasçılarına yatırılır.

 

Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?

Kıdem tazminatı hakkınızdan yararlanmak için iş hukuku avukatı ile dava açabilirsiniz. İş mahkemelerince açılan kıdem tazminat davası yaklaşık sekiz ay sürer. 4857 sayılı iş kanununa göre kıdem tazminatından yararlanmak isteyen işçilerin bir iş sözleşmesine bağlı olarak en az bir yıl boyunca, aynı iş yerinde çalışması gerekiyor. Bu şartlara uymayan işçiler, kıdem tazminatı haklarından yararlanamaz.

Bir yıl çalışan işçiler kıdem tazminatı alabilmesi için çalışanın  işveren yüzünden işine son verilmiş olması gerekir. Çalışan işçinin kendi isteği ile ayrılması, istisnalar haricinde, durumunda kıdem tazminatından yararlanamaz. Erkek işçilerin askerlik durumu olması durumunda işten ayrılmasıyla da kıdem tazminatından yararlanabiliyor. Kadın çalışanlarda ise evlilik söz konusuysa veya hamilelik nedeniyle işten ayrılma durumunda da kıdem tazminatından yararlanabiliyor. Çalışanın emekli olma durumunda da kıdem tazminatından yararlanabiliyor.

İşinden çıkarılmış veya çıkması gereken işçiye, emekleri karşılığında ödenen kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, işçiye verilen maaşla birlikte, işçinin yol parası, yemek parası ve ikramiye ödemeleri gibi işçiye düzenli olanak sağlayan unsurlar da dikkate alınıyor.

Kıdem tazminatı her çalışma yılına göre hesaplanıyor. Bir senede çalışan kişinin alacağı tazminat 5.473 Tl’dir.  10 yılda çalışan bir işçinin alacağı kıdem tazminatı ise yaklaşık 50bin tl’dir.  1 sene çalışan ne kadar tazminat alır sorusunun cevabı bu şekildedir.

 

ne kadar tazminat alırım kıdem tazminat hesaplama e-devlet tazminat hesaplama netten tazminat hesaplama kendi isteğiyle işten ayrilan tazminat alma şartları iş kazası tazminat evlilik tazminat hesaplama askerlik tazminat hesaplama manevi tazminat nedir